Main menu

Over Utopia

5 eeuwen geleden…

schreef Sir Thomas More het boek Utopia, over een ideale samenleving op een fictioneel eiland genaamd Utopia… Een plek waar iedereen gelukkig is… Waar gelijkheid, overvloed, en tevredenheid heerst.

Sinds het verschijnen van dit boek zijn er vele pogingen gedaan om nieuwe, betere samenlevingen te starten. Tot nu toe zonder succes. Deze pogingen werden vaak gedaan in tijden van crisis.Tijden waarin mensen massaal verlangen naar een beter en gelukkiger bestaan. Tijden zoals NU!

Een nieuwe samenleving

Een groep van vijftien zeer diverse mensen, de pioniers van onze tijd, zeggen hun huidige leven vaarwel… Eén jaar lang bouwen ze aan een compleet nieuw bestaan, een nieuwe gemeenschap en ze beginnen met bijna niets! Alles wat ze hebben, is een kale loods op een onbewerkt stuk land, een bescheiden veestapel, een aansluiting voor water en elektriciteit, één telefoon en een geldbedrag in cash om hun leefomgeving op te bouwen en de eerste maanden te overleven.

Vanaf het allereerste moment komen de inwoners van Utopia er ook achter dat de weg naar hun ideale leven begint met overleven. Er is tenslotte nog vrijwel niets! Hoe gaan ze slapen? Er zijn geen bedden. Wat gaan ze eten? En hoe gaan ze überhaupt eten klaar maken, want er is geen keuken. Moet er geen WC komen en hoe gaan ze zich wassen? En: hoe blijven ze warm? Allemaal essentiële vragen waar direct antwoord op moet komen.

Geen regels en wetten

Een nieuwe ideale samenleving opbouwen gaat niet zonder slag of stoot. Hiervoor zullen veel keuzes gemaakt moeten worden die flinke consequenties hebben voor de toekomst en bepalend zijn voor het verloop van Utopia. Keuzes die in onderling overleg gemaakt zullen moeten worden. En dat is nog best lastig op een plek waar geen regels, geen wetten en geen machtsverhoudingen zijn. Het is aan de inwoners om daar samen uit te komen. Wijzen ze een leider aan? Gaan ze een lijst met huisregels opstellen of mag je gewoon doen waar je zelf zin in hebt? De inwoners bepalen het zelf, maar niet iedereen denkt hier ongetwijfeld hetzelfde over.

Utopia op TV

Utopia is vanaf 6 januari elke werkdag vanaf 19:30 uur te zien op SBS6.

Utopianen en de Elite

Alle idealisten, wereldverbeteraars, doorzetters en andere fans van Utopia kunnen zich aansluiten bij de inwoners om samen hun grenzen te verleggen. Zij kunnen Utopiaan worden. Zij stappen de grens over door een paspoort aan te vragen om samen met de deelnemers van Utopia te bouwen aan een nieuwe ideale samenleving en 24/7 op de hoogte te blijven van alles wat zich binnen Utopia afspeelt.

Utopianen hebben een belangrijke rol tijdens de eliminatierondes omdat ze gezamenlijk mogen bepalen welke toekomstige deelnemers een visum krijgen om Utopia tijdelijk te mogen betreden en maken met hun activiteit op de website, de app en social media kanalen kans om zich op te werken tot de Elite. Deze Elite is een exclusieve groep met bijzondere privileges, bestaande uit de meest actieve Utopianen die tijdens de eliminaties mee mogen stemmen op de inwoner die Utopia moet verlaten.
Eliminatie en meestemmen

Iedere maand vindt er een nieuwe eliminatieronde plaats in Utopia. De inwoners bepalen samen met de Elite wie Utopia moet verlaten. Maar voordat één van de inwoners de aftocht blaast, zijn er nog twee potentiële inwoners vanuit de buitenwereld die een visum krijgen om Utopia te betreden. Tijdelijk, want één van hen moet aan het einde van deze proefperiode z’n visum weer inleveren en Utopia verlaten. De overgebleven nieuwe inwoner neemt uiteindelijk de plek in van de oude inwoner die wordt verbannen uit Utopia. Deze nieuwe tijdelijke inwoners worden, na een flinke lobby van de potentiële inwoners zelf, gekozen door de Utopianen die 24/7 op de hoogte zijn van alles wat er gebeurt in Utopia.

Stempels verzamelen

Activiteit is de grootste vriend van het experiment. Zonder activiteit valt er niets te analyseren en zonder analyse geen opzienbarende conclusies. Goed, we houden dus van activiteit. En dus zijn wij op zoek naar actieve Utopianen. Mensen die kijken, zeker, maar die ook delen en chatten en nog eens terugkomen.

Daar stellen wij dan weer wat tegenover. Ben jij een actieve Utopiaan, dan zetten wij stempels in jouw paspoort. Hoe actiever jij bent, des te meer stempels je verzamelt. En hoe meer stempels je verzamelt, des te meer invloed je krijgt in Utopia. Zo stemmen de 1000 meest actieve Utopianen, de Elite, mee met de eliminatie. Ja, hebben we je interesse? Kijk dan snel hoe je de stempels verzamelt:

Vroege vogel: wees er snel bij. Voor 31 januari 2014 een paspoort betekent de Vroege Vogelsstempel.
Praatjesmakers: punten verdienen met je comments op artikelen en filmpjes. Een makkie! Hoe meer je reageert en hoe meer andere Utopianen op jou reageren, des te meer punten je verdient.
Vierkante ogen stempel: iedere dag komen er tientallen video’s op de website te staan. Bekijk ze allemaal! En verdien tientallen punten! Kijkcijfercanon: Ben jij niet weg te slaan van de livestreams? Punten! Promo prins: Wanneer jij de artikelen en video’s promoot op jouw social media, krijg jij de Promo Prins stempel. Trouwe hond: Bij ieder bezoek aan de website, natuurlijk wel even inloggen met je paspoort, krijg jij punten voor de trouwe hond stempel. Gedurende het hele jaar komen er nieuwe stempels bij. Dus heb jij alle stempels verzameld? Niet getreurd: er zullen er nog veel volgen.

Het programma Utopia is elke werkdag te zien op SBS6 om 19.30 uur. Op deze website is de hit reality serie Utopia elke werkdag na de uitzending terug te bekijken door de video’s van SBS te gebruiken.

Bron: http://www.utopiatv.nl/about